A személyes brand építése nemzetközi piacokon: A CodeBerry tapasztalatai

Mikor egy startup vállalkozás kilép a nemzetközi piacra, számtalan kihívással szembesül. Egyik ilyen a brand személyességének megőrzése különböző kultúrájú országokban. A cég arculatának személyes és barátságos megjelenítése nem csak a weboldalon, hanem minden kommunikációs csatornán is fontos, hogy a vásárlók kapcsolódni tudjanak a márkához. Így jutunk el a kérdésekhez: milyen név és fotó jelenjen meg a felugró chat ablakban? Mi legyen az ügyfélszolgálati munkatárs neve, aki aláírja az emaileket?

Nemzetközi piacra lépés: Codeberry

A CodeBerry, egy startup vállalkozás, melynek alapítói szembesültek ezekkel a problémákkal, amikor nemzetközi vizekre eveztek. Landing page teszteket csináltak, ráadásul 52 országban kb. egyszerre, vagy legalábbis gyors egymásutánban.

Amikor már állandó munkatársaid vannak, akkor picit könnyebb ez, mert ha valaki már teljes munkaidőben neked dolgozik, akkor könnyebb megkérni, hogy vállalja névvel és arccal a megjelenést. De egy új ország kipróbálásakor, validálásakor még nincsenek ilyen embereid. Az új piacok feltérképezése során szembesültünk azzal a helyzettel, hogy Indonéziában teljesen elfogadott az, hogy egy ügyfélszolgálatost randira hívjanak a fotója alapján, vagy megkérdezik, hogy hozzájuk jön-e feleségül. Ennek ellenére, egy heti pár órában nekünk dolgozó freelancer nem vállalta szívesen névvel és arccal a megjelenést.

Avatár használata

Ilyenkor nyugodtan készítsetek egy avatárt. A CodeBerry például megnézte az adott ország leggyakoribb neveit, kiválasztották a harmadik leggyakoribbat, hogy ne legyen annyira feltűnő. Generáltank egy, az adott országnak megfelelő arcot a thisPersonDoesNotExist.com weboldalon. Fotó, név és már készen is van egy avatár ügyfélszolgálati munkatárs.

Volt olyan eset, hogy egy önkéntes szervezetben az avatár annyira jól sikerült, hogy csináltank neki egy külön Facebook felhasználót és bejelölgették mindenféle eseményekhez kapcsolódó fotókon. Nagy csoportképeken, hogy ő is ott volt, csak éppen félrenézett, hogy hátulról készült a fotó, de ez inkább ilyen belső vicc volt, amivel a szervezet tagjait szórakoztatták.

Használjuk a valós kollégákat

Visszatérve az üzleti környezetre, amikor nemzetközi piacra lépésen dolgozol, és egy ország sikeresen túl van a teszten, eléri a kritikus tömeget és lehet főállású embereket fölvenni, akkor pedig el lehet engedni ezeket az avatárokat.

Összefoglalva, a nemzetközi piacra lépés sokféle kihívással járhat, de a brand személyességének megőrzése fontos, hogy sikeresen tudjunk kommunikálni a vásárlóinkkal. Avatárok használata segíthet ebben az átmeneti időszakban, majd ha az adott piac kritikus tömeget elér, az avatárokat főállású dolgozók válthatják fel, amint a cég stabilitása és jelenléte megszilárdul az új piacon.


A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: 100 nap startup – Avatárok

Application for the Spring 2024 cohort is open now!

Application deadline: February 16, 2024