A tartalomgyártás kihívásai: Troll kommentek kezelése a social mediában

Photo by <a href="https://unsplash.com/@markkoenig?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Mark König</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/trolls?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Photo by Mark König on Unsplash

Amint közzéteszed az első videódat, jönnek az örömteli pillanatok: az első like-ok, a pozitív kommentek. Azonban hamar megérkeznek az első negatív visszajelzések is, hiszen minden közösségi platformon vannak trollok. Vessünk először egy gyors pillanást erre a két szélsőségre, valamint a köztük lévő típusokra.

A social media kommentelők világa sokféle emberből áll, akik különböző módon és céllal kommunikálnak a közösségi médiaplatformokon. Ezekkel a típusokkal találkozhatunka leggyakrabban, ha postolásra adjuk a fejünket:

  • Az aktivista: Ez a típus az online térben is szenvedéllyel hirdeti az ügyét. Általában politikai, környezetvédelmi vagy társadalmi kérdésekben érvel, és igyekszik másokat meggyőzni a saját nézőpontjáról. Sokszor hozzáértő és jól informált, de néha túlzottan agresszíven próbálja rávenni másokat a véleményére.
  • Az érzelmes: Ezek a kommentelők leginkább az érzelmeikre és az egyéni tapasztalataikra támaszkodnak. Gyakran írnak hosszú bejegyzéseket a személyes élményeikről vagy érzelmeikről, és az érzelmekre épülő érvekkel próbálják befolyásolni másokat. Általában az érzelmek hatása alatt írnak, így néha túlzottan impulzív vagy ellentmondásos hozzászólásokat tehetnek.
  • Az információszerző: Ezek a kommentelők általában azért jelennek meg a közösségi médiában, hogy információkat szerezzenek vagy megosszanak. Gyakran keresik a friss híreket, cikkeket és kutatásokat, majd megosztják azokat a közösséggel. Általában objektív és megbízható forrásokat keresnek, és igyekeznek a tényekre alapozni véleményüket.
  • Az elkötelezett hívek: Ezek a kommentelők valamilyen csoport, közösség vagy márka lelkes támogatói. Hűségesen követik és védelmezik az általuk támogatott szervezetet vagy eszmét, és aktívan részt vesznek a közösségi média megosztásaiban és vitáiban. Gyakran pozitív és lelkes hozzászólásokat
  • A troll: A troll kommentelők célja általában a mások bosszantása vagy provokálása. Szórakoztatásra vagy reakcióra törekednek, és gyakran sértő vagy incselkedő megjegyzéseket tesznek. A céljuk az online konfliktus kirobbantása és az emberek indulatainak felkorbácsolása. Általában nem komolyan veszik a közösségi média vitákat, és inkább a zavarkeltésre fókuszálnak.

A különböző platformok között jelentős különbség mutatkozik a troll-aktivitás terén. A LinkedIn az egyik legbiztonságosabb, hiszen itt a felhasználók vállalják az arcukat és ha nem viselkednek megfelelően, akár a következő álláslehetőségüket is elveszíthetik. Az Instagram és a Facebook már nagyobb óvatosságot igényel, a legtöbb trollt viszont a TikTok vonzza, főleg a kezdeti időszakban, amikor a platform algoritmusa még nem teljesen ismeri a tartalmadat. A jó hír, hogy idővel ez a helyzet javul.

Az elsődleges kérdés tehát az, hogy hogyan kezeld a negatív visszajelzéseket. Van, aki úgy dönt, hogy nem olvassa el a kommenteket, mások teljesen elveszítik a kedvüket, és soha többet nem osztanak meg tartalmat. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden negatív kommentre számtalan pozitív is érkezik, ezek viszont sokszor kevésbé láthatóak. A trollokat kezelésére a legjobb módszer, ha torreádorként állsz hozzá. A torreádor nem a bika megölésére törekszik, hanem a közönség szórakoztatására. A célod, hogy megismerjenek téged, a gondolataidat, bizalmat építs, és potenciális vevőkké, beszállítókká, partnerekké tedd a közönségedet. Ehhez az kell, hogy szeressenek és bízzanak benned.

A trollokkal való komment folyamokban lezajló “harcokat” mindenki olvassa, sőt, élvezettel olvassa. Ezért egy jól kezelt troll komment értékes tartalom lehet, mely segít a közönséged szórakoztatásában, az értékrended megmutatásában, és a terméked vagy szolgáltatásod ismertetésében. Egy troll személyében tehát mindig lehetőség is rejlik. Ne feledd, a legtöbb esetben érdemes válaszolni a kommentekre, akár negatívak, akár pozitívak. A kommunikáció növeli a bevonódást, és erősíti a kapcsolatot a követőiddel. Nem szükséges minden egyes kommentre reagálni, de a közönséged értékelni fogja, ha látja, hogy foglalkozol a visszajelzéseikkel. Tegyük fel, hogy valaki olyan megjegyzést tesz, mint pl.: “Te szemüveges kö…g, te mit okoskodsz itt?” Ebben az esetben, ne felejtsd el, hogy te vagy a torreádor. Kérdezz vissza kedvesen, mint például: “Szia, minden rendben van? Dühösnek tűnsz. Valami gond van?” Ezzel a módszerrel elegánsan kezelsz egy negatív megjegyzést, miközben a közönséged szórakoztatod.

Egy másik lehetséges stratégia, amikor valaki szakmailag kritizálja a tartalmadat, hogy beleállsz a kérdésbe, és szakértőként válaszolsz. Lehet, hogy a troll valós, valid kérdést fogalmaz meg otrombán. Ha megmutatod a szakértelmedet, és kedvesen, türelmesen elmagyarázod a dolgokat, nem csak edukálsz, de szórakoztatsz is.

Bár a social media kommentelők között vannak olyan típusok is, akiket érdemes lehet figyelmen kívül hagyni. Azok a kommentelők, akik szándékosan másokat megsértő vagy gyűlöletet szító megjegyzéseket tesznek, általában nem hozzájárulnak a pozitív és építő jellegű közösségi média élményhez. Ezek az emberek gyakran célzottan próbálják megsérteni vagy megalázni másokat, ami negatív légkört teremt és elriasztja a konstruktív hozzászólókat. Az álhírek és dezinformációk terjesztői, akik szándékosan terjesztenek hamis információkat vagy álhíreket. Ezek a kommentelők nem járulnak hozzá a megbízható információáramláshoz, és félrevezethetik a többieket. Fontos, hogy a megbízható forrásokra támaszkodjunk, és ne hagyjuk, hogy az álhírek befolyásolják a véleményünket. Végtelen vitázók, akik mindenben vitát kezdenek, még a legapróbb részleteken is. Az ilyen típusú emberekkel való interakció gyakran nem eredményez konstruktív és előrehaladó vitát, hanem csak felesleges energiavesztést és időpazarlást jelent.

Összefoglalva, a troll kommentek kezelésekor fontos a higgadtság és a profizmus. A troll mindig lehetőséget ad neked arra, hogy a közönségedet szórakoztasd, hogy az értékrendedet megmutasd, hogy a termékedről vagy a szolgáltatásodról beszélj. Tehát, amikor egy troll kommentet látsz, ne felejtsd el, hogy ők is részei a közönségednek, és a jól kezelt interakciók további értéket hozhatnak a tartalmadhoz.

A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: 100 nap startup – Trollok

Mielőtt bezárnád...

Ne maradj le híreinkről, tanfolyamainkról, eseményeinkről. Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol kéthetente tájékoztatunk az aktualitásokról.