A vezetői tanulás

A startupokra jellemző, hogy rengeteg pénzt elégetnek mire felépítik a vállalkozásukat. Ennek egy része szükségszerűen “lecsóba megy”, mivel a startupok vezetőinek még sokat kell tanulniuk és fejlődniük, hogy feladataiknak megfeleljenek. Egy cég fejlődése szorosan összefügg vezetőjének fejlődésével: ha a vezető elakad, a cég is elakad. A startupok által elköltött pénz jelentős része tehát a vezető képzésébe, tanulásába megy befektetésként.

Mennyi időre van szüksége egy vezetőnek?

Ha a startupok visszatekintenének eddigi útjukra, átlagosan feleannyi idő alatt és pénzből jutnának el ugyanoda, mivel már tudnák, hogy mit kell tenniük és mit nem. A vezetői tudást azonban nem lehet könyvekből megtanulni, azt át kell élni. Legalább 10 év szükséges egy adott piacon ahhoz, hogy egy startup vezetője megszerezze a megfelelő tapasztalatot.
10 év alatt kialakul a piac mélyreható ismerete és megértése, ami lehetővé teszi a megfelelő döntéshozatalt – ráérezve arra, mi működik és mi nem. Ezzel párhuzamosan a cég is értékes, jól működő vállalkozássá válik.

Megtérülő befektetés

A legnagyobb fejlődés tehát nem feltétlenül az árbevételben, hanem a piac és a cégvezetés megértésében rejlik. Ez vonzza maga után az árbevétel és elismertség növekedését. A kezdeti időszakban a startupok rengeteg pénzt költenek el, amíg vezetőik megtanulják a szükséges vezetői képességeket, ez pedig elengedhetetlen a cég hosszú távú sikere szempontjából.

Folyamatos kihívások

A startupok vezetőinek türelemre és kitartásra van szükségük, hogy átéljék a tanulási folyamatot – cégük sikere ennek köszönhetően lesz fenntartható hosszú távon, hiszen a vezetői tanulás folyamata sosem ér véget. Ahogy a startup növekszik és fejlődik, újabb és újabb kihívásokkal szembesül vezetője. Új kompetenciákra lesz szüksége, hogy cégét a következő szintre emelje. A nagyobb méretű, összetettebb szervezet irányítása más vezetői képességeket igényel. A vezetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen területeken kell fejlődniük, és be kell építeniük a tanulást mindennapi rutinjukba. Előnyös lehet számukra coaching vagy mentoring programokon való részvétel, amelyek gyorsítják a tanulási folyamatot.

Magyar startup ökoszisztéma

A magyar startup ökoszisztémában azonban még sok a teendő. Hiányoznak a tapasztalt, sikeres vállalkozók által nyújtott mentori és coaching szolgáltatások. A meglévő inkubátorok és accelerátorok programjai pedig nem mindig nyújtanak elegendő támogatást a soft skill-ek és vezetői kompetenciák fejlesztéséhez. A folyamatos vezetői tanulás és fejlődéshez pedig elengedhetetlen egy olyan ökoszisztéma, amely lehetőséget és támogatást nyújt a startupoknak és vezetőiknek.

Magvető programok, inkubátorok és a már meglévő képzési rendszerek összehangolása lehetővé teheti a startup vezetők számára szükséges kompetenciák és ismeretek megszerzését. A sikeres startup ökoszisztémákban működő coaching és mentoring programok mintájára érdemes lenne hasonló kezdeményezéseket indítani hazánkban is, melyre egyre több figyelem irányul napjainkban.


A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: Tőkebevonás – Felkészülés – Startupok és a tőke

Application for the Spring 2024 cohort is open now!

Application deadline: February 16, 2024