SIKERSZTORIKAT ÉPÍTÜNK

aktív befektetés
2023 végén: 55
2022 végén: 37
0
mérlegfőösszeg
2022 végén: 1.5mrd
2021 végén: 1.4mrd
0 mrd
idei tanfolyam résztvevő
2023 évben: 674
2022 évben: 311
0

Az adatok egy része nem auditált, tájékoztató jellegű adat, legutóbb 2024. május végéig frissítve.

Küldetésünk

Küldetésünk

A célunk, hogy több nemzetközileg sikeres cég nőjjön ki Magyarországról és a régióból, akik globálisan nagyra tudnak nőni. Olyan cégek, amik sikerükkel a gazdaságot erősítik, a versenyképességét növelik és élhetőbbé teszik az országot. Ez az alapgondolat átível minden tevékenységen, amit végzünk.

Persze ahhoz, hogy ez működjön, mindennek gazdaságilag sikeresnek kell lennie és profitábilis üzleti tevékenységként kell felépülnie. Ezért olyan üzleti modelleket építünk, ami kölcsönösen előnyös, mind nekünk, mind az általunk segített cégek számára. Azaz nem jótékonysági szervezet vagyunk, hanem egy profi vezetéssel irányított, profitorientált cég.

Tervünk

A STRT két fő tevékenysége a korai fázisú startup befektetés és a vezetői oktatás. Egyrészt esélyt adunk induló csapatoknak azáltal, hogy befektetünk a cégükbe, ezzel finanszírozva az első, nagyon kockázatos időszakot. Másrészt naprakész, élvonalbeli üzleti tudást adunk a befektetéseink mellé és más cégek vezetőinek ahhoz, hogy nagyobb sikereket érjenek el. A kettő szorosan összefügg, több szinergiával mind a működés, mind a hosszútávú finanszírozás szempontjából.

A célunk, hogy Közép-Európa egyik vezető startup befektetőjévé váljunk, egy ezer startup befektetésből álló, diverzifikált portfóliót menedzselve. További cél, hogy növeljük az oktatási programok hatását és elérhetőségét, valamint hogy a tőzsdei befektetők számára vonzó és megbízható befektetési lehetőséget kínáljunk, ezáltal teremtve egy új finanszírozási csatornát amivel a magánbefektetők hozzáférnek a startup világ és az innovatív cégek hozamához. Ezen keresztül optimálisabb befektetési lehetőséget kínálva a befektetőknek, a startupoknak pedig nagyobb méretű, piaci feltételekkel nyújtott, türelmes, pénzügyi forrásokhoz történő hozzáférés lehetőségét teremtsük meg. A tőzsdei struktúra lehetővé teszi számunkra, hogy a zártvégű befektetési alapoknál rugalmasabb időhatárok mellett, a hosszú távú megtérülésre optimalizálva, exit-kényszer nélkül maximalizáljuk hozamunkat egy-egy sikeres befektetésből.

Startup befektetések

Nemzetközi tanulmányok és kutatások alapján hosszú távon az egyik legnagyobb hozamú befektetési forma a korai fázisú startup befektetés. Azonban ez az egyik legnehezebben hozzáférhető is, hiszen startupokba fektetni kockázatos, bonyolult és hosszú távon illikvid. Az induló, nagy potenciállal bíró cégek jelentős része elbukik, a teljes portfólió sikerét egy kis részük kimagasló sikere teremti meg. Ezért egy startup befektetési portfólió kiszámíthatóságát a befektetések darabszáma és azok diverzitása határozza meg. Emellett az ilyen típusú befektetésekből nem lehet bármikor “kiszállni”, hiszen a befektetett pénzt a cégek elköltik, nem tudják visszaadni. A befektető megtérülése jellemzően a cég eladásából származik, ami akár egy évtizeddel az indulás után történik.

Az egyik ok, amiért a STRT-ot életrehívtuk, hogy tőzsdei befektetők számára elérhetővé tegyük ezt az eszközosztályt, annak komplexitása nélkül. Tőzsdei cégünk vagyona jelentős részét ilyen jellegű befektetések képezik, célunk ezek számának és értékének folyamatos növelése, a befektetések diverzifikálása, ezáltal a kockázatok porlasztása. Bár mi hosszú távú, illikvid eszközökbe fektetünk, részvényeseink befektetését a tőzsde teszi likviddé, hiszen részvényeinkkel szabadon kereskedhetnek.

Vagyoni mutatók

STRT Holding és leányvállalatainak konszolidált és az összevonást megelőző mutatói

A befektetési eszközosztályok múltbéli hozamai nem jelzik előre azok jövőbeni teljesítményét. Az ilyen jellegű befektetések hozamai országonként, időszakonként, stb eltérhetnek.

Vezetői oktatás

Globálisan az oktatásban az egyik leggyorsabban növekvő szegmens a vezetői képzéseké, évi 10%-ot meghaladó iparági növekedéssel (forrás). A hazai piacon viszonylag kevesen foglalkoznak ezzel, az alapképzések és a szakmát adó képzések mellett még eltörpül ez a piac. De úgy látjuk, hogy a vállalkozók új, fiatalabb generációja nagyobb nyitottsággal áll a tanuláshoz, mint az első nagy vállalkozói generáció annak idején. Ezt igazolja vissza az ezzel foglalkozó cégek gyors növekedése és a saját eredményeink is.

Célunk a hazai, majd a régiós piacon cégvezetői képzésekben meghatározó szereplővé nőni, erős fókusszal az innováció, nemzetközi terjeszkedés, modern technológiák és modern üzleti módszertanok területén.

Árbevétel

A cég árbevételét a tantermi oktatás hajtja

Résztvevők

Tantermi oktatásban résztvevők száma

Mivel munkánk meghatározó része a startup cégek mentorálása, így csapatunk közelről követi a cégvezetési módszertanok és az üzletileg releváns gyakorlatok fejlődését. Ezért számunkra egyedülálló lehetőség, hogy az itt megszerzett tudást és tapasztalatot a piacon a startup szektoron túl is, mind a KKV-k, mind a nagyvállalatok felé értékesítsük. De oktatási tevékenységünk a befektetési üzletágunkat is támogatja, hiszen a befektetéseink sikerességét is tovább növelhetjük azáltal, hogy vezetőiket képezzük. A szakmai célokon túl az oktatási tevékenységünk profitja a cég operatív tevékenységének finanszírozásához is érdemben hozzájárul. A startup befektetések egyik legnagyobb kihívása, hogy hosszú távon ugyan értékteremtőek, de nincs rövidtávú cashflowjuk. Emiatt az operatív működés költségei a cég tőkéjét eszik meg, ezáltal a hosszútávú hozamot csökkentik. Ezt ellensúlyozza az oktatási tevékenység, mert jelentős árrésével képes csökkenteni a cég működési veszteségét.

Eddigi eredmények

Nagyok az álmaink és nagy a fa, amibe a fejszénket vágtuk, ezért igyekszünk a lehető leggyorsabban felnőni a kihíváshoz. Ebben segít a profi csapat, a számtalan támogatónk és partnerünk, és az a piaci űr is, amit betöltünk. Ahogy 2023-ban, úgy eddig 2024-ben is folytatódik a tevékenység folyamatos skálázása.

Olvasd el a 2023-as évi beszámolónkat, nézd meg a közgyűlésen felvett videónkat vagy lapozz bele a prezentációnkba!

Befektetések száma
Oktatási bevételek
Oktatásban résztvevők

Az 2024-es adatok nem auditált, tájékoztató jellegű adatok, legutóbb 2024. május végéig frissítve.

Megatrendek

A 2023-as évben jelentősen szűkölt a hazai startup finanszírozás, az állami és EU-s források kifutásával. Ez a forráshiány különleges lehetőségeket teremtett számunkra: alacsonyabb cégértékelések és a kisebb verseny a befektetők között lehetővé teszik, hogy értékes részesedéseket szerezzünk kiemelkedő potenciállal rendelkező vállalkozásokban. A 2024-es év különösen izgalmas az új technológiai fejlesztések, mint az mesterséges intelligencia alkalmazásai, a fenntartható energiatechnológiák és az egészségügyi innovációk terén, amelyek gyors piaci növekedést ígérnek a startupok számára.

Milyen cégekbe fektetünk

A STRT olyan korai stádiumú startupokba fektet, amelyek innovatívak, nagy növekedési potenciállal rendelkeznek, és képesek hatékonyan reagálni a piaci változásokra. Különös figyelmet fordítunk a technológiai, egészségügyi és fenntarthatósági szektorokban működő vállalatokra.
A diverzifikációs stratégiánk és nagy befektetési volumenünk eredményeként iparágagnosztikus (AI, Deep tech, SaaS, EduTech, Sustainability, IT infrastructure stb.) befektetők vagyunk. Olyan cégeket keresünk, ahol a megfelelő alapító-menedzsment csapat kell, nemzetközi ambícióval rendelkezik, és fejleszt valamilyen technológiai és piaci innovációt.

Mi, az STRT Holding, magas befektetés-számot és jelentős diverzifikációt tartunk fenn, miközben “evergreen”, azaz türelmes befektetőként tevékenykedünk. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon vagyunk elkötelezettek befektetéseink mellett, nem sürgetve a gyors megtérülést, hanem támogatva a vállalkozások fenntartható növekedését.

Iparágak

2023 év végi portfólióérték, iparágak szerint összesítve

Befektetési fázisok

 

 • Inkubációs befektetés (Launchpad)
  Az inkubációs fázisban azokat a kezdeti stádiumú társaságokat támogatjuk, amelyek még csak az ötlet és a csapat kialakításánál tartanak. Ebben a szakaszban 3-8 millió forint forrást biztosítunk, ami segíti a vállalkozásokat az üzleti modelljük kidolgozásában és az első lépések megtételében a piac felé. A Launchpad programunk keretében intenzív mentorálást és oktatást is nyújtunk, hogy maximálisan felkészítsük őket a piaci kihívásokra.
 • Magvető befektetés
  Amikor a cégek már túl vannak az ötletvalidáláson és az első prototípust is elkészítették, ekkor lépünk be mi a magvető befektetéssel. Ebben a szakaszban 10-38 millió forint támogatást nyújtunk, amely segíti a vállalkozásokat a piaci validációban és az első árbevételek elérésében. Ezzel a befektetéssel biztosítjuk a szükséges tőkét a termékfejlesztéshez és a piaci bevezetéshez.
 • Következő körös befektetés (follow-on)
  Amint a vállalkozások elkezdenek stabil árbevételt generálni és készen állnak a további növekedésre, mi további támogatást nyújtunk a következő körös befektetéseinkkel. Ezek a follow-on befektetések lehetőséget adnak a már bevált vállalkozások számára, hogy tovább bővíthessék piaci jelenlétüket és új piacokra léphessenek. Ilyen jellegű befektetéseink például a BookR Kids, Munch, Medicorp, és a Roksh vállalkozásokba történtek.

Ezek a befektetési szakaszok együttesen biztosítják, hogy minden szinten támogatni tudjuk a vállalkozásokat, a kezdeti ötlettől a piaci érettségig és azon túl, miközben a portfóliónk diverzifikációjával minimalizáljuk a befektetési kockázatokat.

Befektetési portfóliónk

Portfólió értékelés

A portfóliónk értékelésének auditált módszertana alapvetően a bekerülési értékből, a befektetési szerződés alapján készített egyedi értékelésből és a piaci szorzószám alapú értékelés kombinációjából áll össze, amit 6 havonta frissítünk.

 • Bekerülési értéken: a befektetés időpontjában befektetett összeg.
 • Tranzakció alapú: exit értékelési alapon, legutóbbi tőkebevonás post-money értékén, az elsőbbségi jogok figyelembevételével.
 • Összehasonlító: árbevétel alapú szorzószám, országkockázati diszkont figyelembevételével.

Méretgazdaságosság

A méretgazdaságosság kulcsfontosságú egy befektetői cég, mint az STRT Holding számára, mivel az nagyobb befektetési portfólió kialakítását és kezelését teszi lehetővé, miközben csökkenti az egyes tranzakciókra és műveletekre jutó költségeket. A nagyobb méret által elérhető költségelőnyök lehetővé teszik, hogy a vállalat versenyképesebb áron nyújtson szolgáltatásokat, így vonzóbbá válik a befektetők és a startupok számára egyaránt. A befektetési társaságok egyik fontos mutatója a kezelt vagyonra vetített működési veszteség. Minél korábbi fázisú befektetéseket és minél kisebb átlagos befektetési méretben végez egy cég, annál nagyobbak a járulékos költségei. A STRT Holding a korai fázisú startup befektetésekkel kifejezetten sok befektetést végez a cég méretéhez és vagyonához képest, így a folyamatainak hatékonysága és a kezelt vagyon mérete egyaránt fontos tényezők abban, hogy a befektetésein elért hozamot ne eméssze fel az operatív működés.

Osztalékfizetés

Az értékteremtést alapvetően részvényértékben és növekedésben kívánjuk megtestesíteni. Jelenleg nem tervezünk fizetni osztalékot, mert minden rendelkezésre álló tőkét a növekedés és a befektetések finanszírozására fordítunk. A cég stratégiája szerint a következő években a hosszú távú növekedés és a portfólió értékének növelése prioritást élvez az osztalékfizetéssel szemben. Hosszabb távon, ahogy a cég eléri a méretgazdaságos működést és az önfenntartó növekedési pályát, úgy ez természetesen változhat, amennyiben a pénzügyi helyzet és a piaci körülmények ezt lehetővé teszik.

Finanszírozás

Akárcsak a többi befektetési társaságnál, úgy nálunk is a cél a hosszútávú vagyongyarapítás. Azonban a befektetési tevékenység amellett, hogy hosszú távon értékteremtő, rövid távon költséges és jellegéből adódóan ehhez a tevékenységhez nem tartozik rövid távú bevétel, ami ezt fedezni tudná. Így a vállalat fő célja, hogy alacsonyan tartsa ezeket a költségeket, miközben növeli a portfólió értékét és diverzitását, és az oktatási tevékenységének profitjával egyre nagyobb arányban ellensúlyozni tudja a költségeit, és ezáltal képes csökkenteni a kockázatokat és növelni a befektetők számára nyújtott hozamokat.

A STRT elsősorban a befektetéseiből származó hosszútávú megtérülésre támaszkodik, ami jellemzően a cégek eladásából származik, akár egy évtizeddel a befektetések után. A cégekben szerzett tulajdonok illikvidek és kezdetben nagy beruházással járnak. A cég befektetési stratégiája miatt a rövid távú cashflow negatív, hiszen a növekedési szakaszban tervszerűen több tőkét helyez ki, mint amennyi exitet (cégeladást) realizál. Ennek ellensúlyozására a cég rendszeres tőkebevonásokat hajt végre.

A rendszeres tőkebevonás lehetővé teszi a cégünk számára, hogy fenntartsa működését és bővítse befektetési tevékenységeit anélkül, hogy kimerítené saját likvid eszközeit. Ahhoz, hogy a STRT Holding hatékonyan működjön, még nőnie kell, így elérve a méretgazdaságosságot. Ez a stratégia segít abban is, hogy a vállalat hosszú távú céljait, például a portfólió bővítését és a piaci pozíció erősítését megvalósítsa.

Társasági információk

 • Cégnév: STRT Holding Nyilvánosan Működő Részvénytársaság
 • Székhely: 1024 Budapest, Lővöház utca 39. 2.emelet
 • Cégjegyzékszám: 01-10-142074
 • Adószám: 32110160-2-41

Befektetői kapcsolattartó adatai

 • Név: Langmár Péter
 • Beosztás: befektetési igazgató
 • Levelezési cím: 1024 Budapest, Lővöház utca 39. 2.emelet
 • Telefonszám: +36304171010
 • E-mail cím: investor@strt.hu

Hasznos linkek