Startup vagy multi? Mitől izgalmasabb a saját vállalkozás?

Nem a gyors meggazdagodás miatt érdemes startupot alapítani, hiszen sok nehézséggel jár és hosszú távú elkötelezettséget igényel. Mégis van néhány jó ok, ami miatt megéri startupot indítani:

  • Szeretnél tanulni, felelősséget vállalni és keresed az izgalmas kihívásokat.
  • Van egy álmod vagy víziód, amit mindenáron meg akarsz valósítani.
  • Olyan aktív, inspiráló közegben szeretnél dolgozni, ahol mindenki épít valamit.
  • Nem elégszel meg az alkalmazotti szereppel, saját céget szeretnél.

A startupok indítása izgalmas, azonban számos olyan kihívással és nehézséggel jár, amiről jó, ha tudsz:

Egyik fő nehézség a pénzügyi bizonytalanság. A kezdeti szakaszban a legtöbb startup korlátozott pénzügyi forrásokkal rendelkezik, és a likviditás hiánya komoly problémákat okozhat. Az üzleti modell kidolgozása és az önfenntartás, majd a nyereség elérése időigényes folyamat, ezért fontos megtervezni és kezelni a pénzügyi kockázatokat. Az új termékek vagy szolgáltatások bevezetése, az ügyfélkör kiépítése és a piac meghódítása mind olyan kihívások, amelyek nem mindig vezetnek a várt eredményekhez. Sok startup befuccsol, és csak kevesek érik el a sikert. Egy startup rengeteg munkát és elkötelezettséget igényel. A kezdeti időszakban általában kevés munkatárs áll rendelkezésre, így egy-egy csapattagnak sok szerepet kell betöltenie. A rengeteg munka, a határidők betartása és a folyamatos stressz nagy terhet rónak az alapítókra és a csapatra is.

Számos iparágban a piac már telített, a startupoknak meg kell küzdeniük a versenytársaikkal a vevőkért. Az üzleti tervezés és stratégia kialakítása szintén nehéz feladat, különösen azoknak az alapítóknak, akik korábban kevés tapasztalattal rendelkeztek az üzleti világban.

A startupoknak általában rövidebb az életciklusa, gyors növekedésre törekszenek és céljuk sokszor a cég eladása. A hagyományos vállalkozások generációkon át épülnek.
Startupperként sokkal nagyobb ráhatásod lehet a végeredményre. Nincs biztonsági háló, minden siker vagy kudarc közvetlenül érint. Ez felszabadító, de hatalmas felelősséggel is jár.
Multinál fogaskerék maradsz és csak felsővezetőként van nagyobb befolyásod, de kevésbé építhetsz szabadon. Ez nem feltétlenül baj, minden embernek megvan, hogy milyen kihívásokban érzi komfortosnak magát.

Startupban azonban a sok nehézség mellett sokkalta izgalmasabb is az élet, látványosabbak a sikerek és kudarcok mintha egy multinál töltenéd el a munkaidődet. Hatással lehetsz a világra, ám felelősséged és kihívásaid is nagyobbak.

A startupok általában kis, kezdetleges vállalkozások, amelyek a növekedési fázisban vannak, míg a multik hatalmas méretűek és már jól bejáratottak a piacon, kialakult ügyfélkörrel és erős márkával rendelkeznek. A cégstruktúra is eltérő. A startupok általában agilis és rugalmas struktúrával rendelkeznek, gyakran kis csapatokból állnak, ahol a munkatársaknak több szerepet kell betölteniük. Ezzel szemben a multinacionális vállalatok komplex hierarchiával és osztott felelősséggel működnek, ahol a munkakörök és feladatok specializáltak. A startupokban a döntéseket gyorsan hozzák meg, mivel a csapat kisebb és közvetlen kapcsolatban van egymással. A multiknál a döntéshozatal folyamatában több szintű jóváhagyás és követés szükséges, ami hosszabb időt vehet igénybe.

A pénzügyi helyzet és a források is eltérőek. A startupok általában korlátozott pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek, és gyakran küzdenek a likviditással és a befektetések megszerzésével. A multinacionális vállalatoknak viszont általában stabil pénzügyi helyzetük van, és széles körű forrásaik vannak a működéshez és a fejlődéshez. A kockázatvállalás és a hibatűrés is más. A startupok magasabb kockázatot vállalnak a piacra lépés során, míg a multinacionális vállalatoknak már kialakult piaci pozíciójuk van, és több forrásuk van a hibák javítására és a sikerek elérésére.

Végül, a célkitűzések és a növekedési stratégiák is különböznek. A startupok általában az innovációra és a piac meghódítására fókuszálnak, míg a multinacionális vállalatok már arra összpontosítanak, hogy megtartsák vezető pozíciójukat a piacon.

Bármelyik utat választod, sok sikert! Az élet rövid, csinálj valami őrültet!

A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: 100 nap startup – Startupper leszek

Application for the Spring 2024 cohort is open now!

Application deadline: February 16, 2024