A hatékony és rövid megbeszélések művészete

A startup vállalkozásokban gyakran előforduló megbeszélések időt és erőforrásokat igényelnek. Azonban sokszor a hosszú, hatástalan megbeszélések érzése azt hagyja a csapattagokban, hogy az értékes munkaidejüket pazarolják. Ez a cikk bemutat három stratégiát, amelyek segíthetnek a megbeszélések hatékonyabbá és rövidebbé tételében.

Alkalmazzatok moderátort

Az első stratégia a moderátor szerepének alkalmazása. A megbeszélés elején ki kell jelölni egy moderátort, aki felelőssé tehető a megbeszélés irányításáért. A moderátor feladata, hogy figyelemmel kísérje a megbeszélés menetét, gondoskodjon arról, hogy a beszélgetés a kijelölt témák körül maradjon, összefoglalja az eddigi megbeszéléseket és biztosítja, hogy a megbeszélés végére konkrét tennivalók szülessenek, amelyek hozzárendelhetők a csapattagokhoz.

Közös jegyzetelés

A második stratégia a közös jegyzetelés használata. Egy olyan dokumentum, amelyet mindenki láthat és szerkeszthet a megbeszélés során, segíthet az információk pontos és hatékony megosztásában. A Google Docs vagy bármely más megosztott dokumentum szerkesztő platform ideális eszköz ehhez. Ha mindenki látja a jegyzeteket, az segít a csapatnak abban, hogy a megbeszélés során a témában maradjanak, és ne térjenek el attól. Ezenkívül a jegyzetek lehetővé teszik a gyors visszajelzést és ellenőrzést a döntésekről és a tennivalókról. Emellett, a jegyzetek archiválása is nagyon hasznos lehet a későbbi visszakeresésekhez, és a közös emlékezet erősítéséhez.

Használjatok megbeszélés sablonokat

A harmadik és utolsó stratégia a megbeszélés sablonok használata. Egy jól meghatározott szerkezet, amelyet rendszeresen frissítenek, hozzájárul a megbeszélések hatékonyabbá tételéhez. Minden megbeszélésben vannak állandó elemek, mint például a státuszjelentések, a következő két hét naptárának áttekintése, a felmerült témák megbeszélése, stb. A ritkábban visszatérő elemek, például a negyedévenkénti üzleti terv áttekintése, szintén fontosak. Ezen témák összegyűjtése és rendszeres ismétlése segíthet abban, hogy biztosan ne felejtkezzenek el róluk.

Összefoglalva, a megbeszélések hatékonysága és rövidsége kritikus fontosságú egy startup cég sikeres működésében. A moderátor szerepének bevezetése, a közös jegyzetelés és a megbeszélési sablonok használata olyan stratégiák, amelyek segíthetnek a célok elérésében és a produktív munkakörnyezet megteremtésében.


A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: 100 nap startup – Megbeszélések

Application for the Spring 2024 cohort is open now!

Application deadline: February 16, 2024