Nemzetközi piacra lépés

Egy startup útja a nemzetközi piacra lépésig izgalmas és kihívásokkal teli. A kezdeti fázisban a cég általában a hazai piacon működik, ahol a csapat megpróbálja felépíteni és megerősíteni a termékét vagy szolgáltatását. Ahogy a cég növekszik és fejlődik, eljön az idő, hogy kiterjesztheti tevékenységét más országokra is.

Kezdeti lépések

Az első lépés az, hogy a startup elkezdje kutatni a nemzetközi piaci lehetőségeket. Ez magában foglalhatja a potenciális célpiacok, a versenytársak elemzését és a helyi üzleti környezet megértését. A cél ebben a fázisban az, hogy meghatározzuk, hogy melyik országokban és régiókban szeretnénk jelen lenni, és miért. 

Ezután ki kell alakítani a nemzetközi terjeszkedési stratégiát. Fontos, hogy felmérjük az erőforrásainkat és korlátainkat, és ehhez igazítsuk a terveket. Lehet, hogy szükség lesz további tőkére, befektetőkre vagy partnerségekre ahhoz, hogy sikeresen belépjünk egy új piacra. Ezenkívül a helyi szabályozások és jogi környezet megértése is kulcsfontosságú lehet a sikeres nemzetközi terjeszkedéshez. Miután a cég felkészült, el lehet kezdeni a stratégia végrehajtását. Ez magában foglalja a termék vagy szolgáltatás lokalizálását a helyi igényeknek megfelelően, valamint a marketing- és értékesítés megtervezését és végrehajtását. A helyi üzleti kapcsolatok kiépítése és a helyi üzleti partnerek bevonása is segíthet a piaci bevezetés sikerében.

A kommunikáció nyelve

Ha egy startup sikeres nemzetközi cég szeretne lenni, érdemes már a kezdetektől odafigyelni, hogy az írásos kommunikáció nyelve angol legyen. Bár eleinte csak néhány emberből áll a startupunk, akik magyarul beszélgetnek, de a jegyzőkönyvek, táblázatok és egyéb dokumentumok nyelve legyen angol. Később úgyis lesznek külföldi munkatársaink, lengyelek, románok, indonézek vagy amerikaiak, akikkel csak így tudunk majd együtt dolgozni.

Alakítsunk ki dedikált csapatokat

Ha új országba szeretnénk belépni, az sok szervezeti változással is jár. Hasznos, ha van egy központi csapat (HQ), amely az egész céget érintő feladatokat ellátja, mint pl. termékfejlesztés, jogi és pénzügyi feladatok. Minden országban legyenek helyi csapatok, akik a helyi marketinggel, közösségi médiával, ügyfélszolgálattal és fordításokkal foglalkoznak. Ha a terméket helyi nyelveken is elérhetővé tesszük, számoljunk azzal, hogy a fejlesztés lelassul a fordítások és azok ellenőrzése miatt. Amikor valamit élesbe állítunk, az valójában egy hosszú folyamat, míg mindenki lefordítja, ellenőrzi, kiadja, ellenőrzi és ténylegesen éles lesz.

Tartsuk rendben a pénzügyeket

Fontos a megfelelő könyvelő kiválasztása is. Olyat keressünk, aki tapasztalt a több országból származó bevételekkel, különböző pénznemekkel, adószámokkal, bankszámlákkal és fizetési szolgáltatókkal. Nem minden könyvelő ért ehhez a részhez és vállalja ezt szívesen.

További kihívások

A nemzetközi piacra lépés során szembesülhetünk további kihívásokkal is. Elsőként, a kulturális különbségek komoly akadályokat jelenthetnek. A célországokban más kultúra, nyelv és viselkedési normák uralkodhatnak, így kiemelten fontos megérteni és alkalmazkodni a helyi környezethez annak érdekében, hogy sikeresen bejussunk a piacon. Másodszor, gyakran hiányoznak a megfelelő piaci ismereteink. Ez megnehezítheti a helyes stratégiák kidolgozását és a célpiac igényeinek megfelelő termék vagy szolgáltatás kialakítását. Az alapos piackutatás és a helyi partnerek bevonása segíthet áthidalni ezt a hiányosságot.

A verseny a nemzetközi piacon általában intenzívebb és agresszívabb lehet, mint a hazai piacon. Más startupok és helyi vállalkozások erős piaci pozícióval rendelkezhetnek, így a versenyképesség fenntartása és az egyedi értéknövelő tényezők meghatározása kulcsfontosságú a sikeres nemzetközi terjeszkedésben.

Kövessük a szabályokat

A szabályozási és jogi kérdések további kihívásokat jelenthetnek. Minden országnak saját jogi és szabályozási rendszere van, amelynek betartása szükséges a külföldi tevékenységhez. Ez további adminisztrációs és jogi kötelezettségeket jelenthet, amelyek kezelése és betartása szakértelmet és erőforrásokat igényel. Pénzügyi korlátok és kockázatok is lehetnek. A piacra lépéshez jelentős tőkére lehet szükség, ami szükséges a helyi irodák nyitásához, valamint a marketing és értékesítés költségeinek fedezéséhez. A pénzügyi kockázatok kezelése és a megfelelő finanszírozás kulcsfontosságú a sikeres nemzetközi terjeszkedésben. Végül, a logisztikai és ellátási lánc menedzselése további kihívást jelenthet. Az áruk vagy szolgáltatások szállítása, a raktárkészlet kezelése és a helyi beszállítók megtalálása és kezelése is nagy felkészülést igényel.

Egy startup nemzetközivé válása rengeteg kihívással jár, de a megfelelő felkészüléssel, odafigyeléssel és csapat kialakítással sikerrel járhat. Minél korábban gondolkodunk nemzetközi skálán, annál könnyebb lesz később a bővülés. A nyelvi és szervezeti akadályok leküzdéséhez időre és türelemre lesz szükségünk. De kitartással az eredmény nem maradhat el.

A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: 100 nap startup – Nemzetközi piacralépés, szervezeti megfontolások

The Applications for the Fall cohort are now closed

Your application will be considered for the Spring 2024 cohort.