Alapítótársakkal való együttműködés: Hogyan tartsd egyben a csapatodat?

Amikor új céget indítunk néhány barátunkkal, az első időszak tele van lelkesedéssel és nagy tervekkel. Azonban a későbbiekben gyakran előfordulnak nézeteltérések az alapítók között, ami komoly konfliktusokhoz vagy akár a cég szétválásához is vezethet. Hogyan kezelhetjük ezeket a helyzeteket, és tarthatjuk egyben csapatunkat?

Tisztázzuk az alapokat

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy miért jár mindenkinek a tulajdonrésze, és mit várunk el egymástól. Fontos meghatározni a célokat, és hogy a nyereséget visszaforgatjuk-e a cégbe, vagy osztalékként kivesszük. A bizalom fenntartása kulcsfontosságú: az alapítóknak nap mint nap építeniük kell a bizalmat egymás iránt. Ha ez megszűnik, könnyen alakulhatnak ki viták.

Több alapító esetén érdemes tisztázni a szerepeket és a felelősségi köröket. Egy cég nem demokrácia: szükség van egy vezetőre, aki irányt mutat. El kell dönteni, hogy a több alapító közül ki az, aki ténylegesen irányítja a céget. Ha ez elmarad, a döntések inkoherensek lesznek, ami aláássa a cég sikerességét. 

Legyenek pozíciók

Ahogy nő a cég, egyre több feladat hárul az alapítókra. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen szerepeket tölt be, és melyik pozícíó alatt dolgozik éppen. A cégvezetőnek folyamatosan delegálnia kell, hogy szabadideje maradjon a cég irányítására. Ha minden idejét az operatív feladatok kötik le, nem tud a cégen, csak a cégben dolgozni.

Legyen kommunikáció

A cégen belüli kommunikáció kiemelten fontos. Az alapítóknak rendszeresen össze kell ülniük, hogy megbeszéljék a felmerülő kérdéseket, a célokat és az elért eredményeket. Ez lehet akár hetente vagy kéthetente. A találkozókon mindenki mondja el, min dolgozik éppen, milyen problémákba ütközött, és hogyan halad a projektjeivel. 

Közös döntések

A konfliktusok elkerülése érdekében minden döntést közösen kell meghozni. Senki nem tehet lépéseket a többiek beleegyezése nélkül. Bár egy cégnél szükség van egy végső döntéshozóra, a fontos kérdésekben az alapítóknak konszenzusra kell jutniuk. Ez lehet időigényes folyamat, de hosszú távon megtérül az időráfordítás.

Delegálás

A munkák delegálásakor az alapítóknak gondosan meg kell fontolniuk, kinek adják át a feladatokat. Kezdetben a bizalmi kör szűk, a legfontosabb pozíciókat maguk az alapítók töltik be. Ahogy nő a cég, fokozatosan bővíteni kell ezt a kört, de csak olyan emberekkel, akikben maximálisan megbíznak. Így elkerülhető, hogy fontos információk kiszivárogjanak.

Végezetül fontos, hogy az alapítók személyes kapcsolata is jó legyen. Közös programokat szervezhetnek, hogy barátokként is tudjanak együtt lenni, ne csak munkatársakként. Ezáltal a köztük lévő bizalom tovább erősödik, ami kulcsfontosságú egy cég hosszú távú sikeréhez.


A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: Kilövés tanfolyam – Rákészülés – Osztozás

Application for the Spring 2024 cohort is open now!

Application deadline: February 16, 2024