Hogyan építsünk fel egy sikeres induló csapatot

Minden sikeres vállalkozás alapja egy erős és motivált csapat. De hogyan állítsuk össze azt a brigádot, amely képes útját törni a sikerhez? Az alábbiakban néhány kulcsfontosságú tényezőt és stratégiát mutatunk be, amelyek segíthetnek az ideális kezdeti csapat kialakításában.

Mindenki legyen a helyén a megfelelő okkal

Ha szoftvert fejlesztünk, legyen a csapatban szakértő fejlesztő. Ha diétás alkalmazást fejlesztünk, legyen köztünk egy dietetikus. Az elsődleges szakértelmi területek jelenléte létfontosságú.

Szervezeti kihívások az elején

Sok startupper nagyvállalati háttérből érkezve megszokhatta a struktúrált munkavégzést, de egy friss cég esetén nem mindig van lehetőség minden posztot előre definiálni. Az induló vállalkozásoknak gyakran rugalmasan, több területen is aktívan kell működniük.

Többdimenziós tudás

A csapat tagjainak nemcsak egyetlen területen kell jártasnak lenniük. A sokoldalúság itt előny, hiszen egy programozó, aki ért a grafikához és a marketinghez, aranyat ér.

Hogyan toborozzunk a korai szakaszban?

A kezdeti szakaszban a költségvetés szűkös, így sokszor fiatal, kevésbé tapasztalt emberekkel indul a vállalkozás. Ahogy nő a cég, a junior munkatársakat gyakran tapasztaltabb szakemberekkel kell pótolni, de a kezdeti csapattagok közül sokan képesek növekedni a cég mellett.

Kulcskompetenciák és szakterületek meghatározása

Tudnunk kell, melyik területeken akarunk kiemelkedően teljesíteni. Ezekre a területekre a legjobb szakembereket kell keresnünk, akik képesek a világbajnoki szintű munkavégzésre.

Vizionárius és menedzser – a tökéletes kombináció

A sikeres vállalatok többségénél megfigyelhető, hogy a csapatban jelen van egy vízióval rendelkező vezető és egy gyakorlatias menedzser. A kettőjük kombinációja képes arra, hogy a vállalkozás a csúcsra érjen.

A sikeres vállalkozás nem csupán egy jó ötlet eredménye, hanem a mögötte álló csapaté. Az ideális csapat kialakítása időbe telik, de az alapelvek követése és a folyamatos fejlődés képessé tesz minket arra, hogy egy olyan csapatot hzzunk létre, amely képes megvalósítani a vállalkozás vízióját. A jól összeállított csapat a siker kulcsa.


A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: Kilövés tanfolyam – Rákészülés – Az induló csapat

Application for the Spring 2024 cohort is open now!

Application deadline: February 16, 2024