Induló vállalkozások finanszírozási lehetőségei és kihívásai

Az induló cégedet számos módon finanszírozhatod, és egyáltalán nem biztos, hogy kockázati tőkét keresel. Érdemes áttekinteni a lehetőségeket, hogy miként lehet egy induló vállalkozást finanszírozni.    

A legjobb, ha árbevételből tudod finanszírozni a céget. Ha nincs elegendő árbevétel, vagy több pénzre van szükség a növekedéshez, külső források után kell nézned. Ha a cég még nem elég érett, valószínűleg nem kapsz bankhitelt, és senkinek nem ajánlott a családi házát fedezetként felajánlani egy startup banki finanszírozásához. Túl kockázatos. 

Mikor válassz befektetőt?

Sokan próbálnak pályázati pénzből indulni, de ez túl merev lehet. Ha ez az egyetlen forrás, nehéz rugalmasan költeni, és a pályázati feltételek, nem a piaci igények határozzák meg a kiadásokat. Hasznos kiegészítő forrás, de önmagában óvatosan kell kezelni. Ilyenkor jönnek képbe a különféle tulajdonrésszel cserébe beszálló befektetők. Az első kör általában a barátok, család, bolondok. A környezetedből kisebb összegekkel szállnak be, hogy nulláról elindulj. Őket követik az angyalbefektetők, vagyonos magánszemélyek, akik remélhetőleg több startupba fektetnek, és az első években segítenek. Általában valamilyen hozzáadott értéket is kapsz, tapasztalatot, támogatást. Fontos olyan befektetőt választani, akivel nemcsak szakmailag és pénzügyileg, de emberileg is megtalálod a közös hangot. 

Intézményi befektetők

Ahogy a cég érettebb lesz, intézményi befektetőktől is bevonhatsz tőkét. A legjellemzőbbek a kockázati tőkés alapok. Különféle befektetők pénzéből alapot hoznak létre, amit general partnerek kezelnek. Ők a limited partnerek pénzét fektetik startupokba tulajdonrésszel cserébe. A kockázati tőke mindig a növekedéshez ad forrást, szemben a private equity-vel, ahol általában kivásárlással szereznek tulajdont, majd biztosítanak forrást a növekedéshez.  

Crowdfunding platformok

Az utóbbi években megjelentek a crowdfunding platformok, ahol nem termékelőértékesítés, hanem tőkebevonás történik. Sok kisbefektető kisebb összegekkel száll be, így a kockázatot megosztják, viszont sok befektetőt el lehet érni. Előnyük, hogy a befektetők kisebb kockázatot vállalnak, hátrány, hogy sok kisbefektető koordinálása nehéz feladat.  

Előnyök és hátrányok

A különböző források más előnyökkel és hátrányokkal járnak. A barátok, család rugalmasak, de kockázatosak és nem mindig tudnak tanácsot adni. A pályázatok nem rugalmasak, de nem kell értük tulajdont adni. Az angyalbefektetőktől kapsz pénzt és támogatást, de részesedést kell adnod. A kockázati tőkések profik, de tulajdonrészt kérnek és sokszor túl korán akarnak kiszállni. A crowdfunding sok kis befektetőt hoz, de kezelésük nehéz.  

A crowdfunding egy olyan finanszírozási módszer, amely a startupok számára jelentős előnyöket kínál. Ez az alternatív pénzügyi megközelítés lehetővé teszi, hogy a vállalkozások közvetlenül közösségi támogatást kapjanak az emberektől, akik hisznek az ötletben vagy termékben. A crowdfunding platformokon keresztül a startupok prezentálhatják projektjüket és célokat tűzhetnek ki, és a támogatók adományaik, befektetéseik vagy elővásárlási lehetőségeik révén hozzájárulhatnak a projekt sikeréhez. Ezáltal a crowdfunding lehetőséget teremt a startupok számára, hogy előzetes finanszírozást szerezzenek, ügyfélkört építsenek, piacra kerüljenek, és megvalósítsák az innovatív ötleteiket anélkül, hogy hagyományos banki kölcsönökre vagy befektetőkre lennének szorulva.

Összességében egy induló vállalkozás finanszírozása nem könnyű feladat, de számos opció áll rendelkezésre. Figyelj minden lehetőségre, próbálj meg minél több lábon állni, és olyan befektetőket bevonni, akik nemcsak anyagilag, hanem tanácsaikkal és kapcsolataikkal is tudnak segíteni. Legyél rugalmas és nyitott, hogy kihasználhass minden adódó lehetőséget! A finanszírozás egy folyamat, amibe érdemes időt és energiát fektetni. Ha jól csinálod, megalapozhatja a cég sikeres jövőjét.

A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: 100 nap startup – Tőkebevonási lehetőségek

Mielőtt bezárnád...

Ne maradj le híreinkről, tanfolyamainkról, eseményeinkről. Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol kéthetente tájékoztatunk az aktualitásokról.