Innovációs ciklus: Hogyan valósítsuk meg ötleteinket a gyakorlatban?

Az innováció egyik legizgalmasabb része az ötletelés. De hogyan válthatjuk valóra ezeket az ötleteket? A sikeres innovációs folyamat több lépésből áll, amelyek során egy ötlettől eljuthatunk egy működő megoldásig.

Ötletelés és Ötletek Gyűjtése

Sokan úgy gondolják, hogy az ötletek hirtelen jönnek, akár egy zuhanyozás vagy egy fürdőkádban töltött perc során. Azonban a sikeres innováció nem pusztán egy ötlet körül forog. Az ötletek aktív összegyűjtéséről szól: összegyűjtjük a csapaton belüli ötleteket, az ügyfelek visszajelzéseit, a versenytársak megoldásait, és még sok más forrásból érkező inspirációt. Egy ötlet lehet például egy árengedmény bevezetése diákok számára. Az ötleteket alaposan elemezni és értékelni kell, mielőtt tovább lépünk.

Megvalósítás: Prototípusok és Kísérletezés

A választott ötletek alapján prototípusokat, vagy kísérleti termékeket hozunk létre. Fontos megérteni, hogy nem tökéletes termékeket készítünk, hanem olyanokat, amelyeken lehet tesztelni és mérni. Ez a lépés a tanulásról és az adaptációról szól.

Kipróbálás: Tesztelés és Visszajelzés

Az ötletek és prototípusok tesztelése során valódi ügyfelekkel mérjük a válaszokat. Azonban mindig szem előtt tartva a cég és az ügyfelek közötti viszonyt. Van-e egy folyamatosan változó ügyfélállományunk, mint egy folyóban, vagy egy stabil ügyfélkörünk, mint egy kerti tóban? Az ügyfelekkel való kísérletezés mértékét az ügyféltípus határozza meg.

Mérés: Eredmények Kiértékelése

Minden kísérlet után mérjük a kimeneteket. Olyan számokat kell megállapítanunk, amelyek valós és értelmezhető információt szolgáltatnak számunkra a prototípus sikerességéről. Az A/B tesztelés és a split tesztek népszerű módszerek a mérések elvégzésére.

Az innováció nem egyenes út, tele kihívásokkal és változásokkal. Azonban a fentiekben ismertetett lépések követése segíthet minket abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki ötleteinkből, és új értéket hozzunk létre ügyfeleink és vállalkozásunk számára.


A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: Kilövés tanfolyam – Ötlettől ügyfélig – Innovációs ciklus

Mielőtt bezárnád...

Ne maradj le híreinkről, tanfolyamainkról, eseményeinkről. Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol kéthetente tájékoztatunk az aktualitásokról.