Startupok bölcsője – inkubátorok építése Magyarországon

Magyarországon a startup ökoszisztéma dinamikus fejlődésének egyik kulcsfigurája Dr. Kozma Andrea, aki jogászként kezdte pályafutását, majd váratlan karrierváltás során vált az innovatív startup inkubátorok egyik vezetőjévé. Az általa vezetett inkubátorok, mint a CEU iLab és az STRT Launchpad, jelentős változásokat hoztak a magyarországi startup világban, hozzájárulva számos vállalkozás sikeres indulásához és növekedéséhez.

Hogy kezdődött?

Az iLab alapításától kezdve Andrea az egyetemi közösség – diákok és az alumni hálózat – aktív bevonásával építette fel az inkubációs programot, biztosítva ezzel nem csak a szükséges szakmai támogatást, hanem egy erős nemzetközi kapcsolatrendszer alapjait is. Ez a megközelítés gyorsan elismerést hozott az inkubátornak, ami hozzájárult az érintett vállalkozások gyors piaci növekedéséhez.

Több mint 100 csapat mentorálása és százak alapítókkal való találkozása során Andrea számos leckét tanult meg a vállalkozói siker kulcsairól. Ezeket az ismereteket folyamatosan integrálta az inkubációs programokba, amelyek így folyamatosan adaptálódtak a piaci változásokhoz és a startupok igényeihez. Ezen kívül, Andrea hozzáértése lehetővé tette, hogy a mentorok és a vállalkozói szellem összehangolásával, valamint az adás-kapás kultúrájának előmozdításával jelentősen hozzájáruljon a magyar startup ökoszisztéma fejlődéséhez.

A mentorok szerepe

Az általa irányított inkubátorokban a mentorok szerepe kiemelten fontos, hiszen a jó mentorok nem csak tudásukat és tapasztalataikat adják át, hanem saját hálózatukat is rendelkezésre bocsátják, ezzel is segítve a startupok gyorsabb piaci bevezetését és növekedését. Andrea rávilágított arra, hogy a sikeres vállalkozások alapja egy olyan ökoszisztéma, ahol a sikeressé vált vállalkozók visszaadnak a közösségnek, inspirálva és támogatva a következő generációkat.

Összességében Andrea munkássága és az általa vezetett inkubátorok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a startupok egyik bölcsőjévé váljon. Az általa bevezetett innovációk, a mentorokkal és a vállalkozókkal való szoros együttműködés, valamint a folyamatos piaci igényekhez való alkalmazkodás révén, Andrea és csapata meghatározó szerepet játszott a magyar startup ökoszisztéma fejlődésében és nemzetközi elismerésében.


A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: Startupok bölcsője – inkubátorok építése Magyarországon


Application for the Spring 2024 cohort is open now!

Application deadline: February 16, 2024