Ustream: A pivot és növekedés sikertörténete a streaming szolgáltatások piacán

A Ustream, egy élő videostreaming szolgáltatás, 2007-ben alapította Fehér Gyula tásalapítóival. Kezdetben egy többfunkciós platformként indult, de hamar rájöttek, hogy az élő videó streaming területe lesz a legígéretesebb és legkelendőbb. A cég folyamatosan növelte ügyfélbázisát az évek során, sikeresen kötött stratégiai partnerségeket vállalatokkal és média szervezetekkel. A piaci igényekhez való alkalmazkodás érdekében folyamatosan fejlesztették szolgáltatásaikat.

A legnagyobb irányváltás

A Ustream legnagyobb irányváltása 2013-ban történt. Megjelent a konkurencia: a Google és a YouTube voltak a fő versenytársak, akik ingyenes szolgáltatásokat nyújtottak, amely miatt a Ustream ügyfelei átpártoltak hozzájuk a kedvezőbb ajánlatokért. Ezt követően úgy döntöttek, hogy más területekre fókuszálnak és olyan funkciókat vezetnek be, amelyek más szempontokat is figyelembe vesznek. Ez a piac a gaming stream volt, azonban nem volt elegendő elkötelezettség a csapaton belül, hogy ezt az irányvonalat kellő szenvedéllyel képviselni tudják.

Alkalmazkodni kell a változásokhoz

Fontos megérteni, hogy a vállalatok életében gyakran szükség van irányváltásra vagy stratégiai változtatásokra. Egy startup cég 10 évén belül (legfőképpen, ha technológiai cégről van szó) a felgyorsult technológiai változásoknak köszönhetően, akár pár évente az asztalra kerülhet az irányváltás vagy termék/szolgáltatás újra gondolása. A piaci igények és a versenyviszonyok folyamatosan változnak, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez. A Ustream esetében az új funkciók bevezetése része volt ennek az alkalmazkodásnak a változó piaci környezethez, konkurenciához, és ügyféligényekhez.

Piaci előny keresése

Azonban ez sem volt elegendő, hiszen idővel a leglojálisabb ügyfelek is kezdtek kihátrálni a cégből. A Ustream új product-market fitet keresett, és a reklámmentesség irányába indultak el. Egy idő után a konkurencia hátránya vált a legnagyobb előnyükké, hiszen lassan már nem volt olyan videós tartalom, ami között ne jelentek volna meg hirdetések. Ennek következtében az igény a reklámmentességre kezdett felmerülni a felhasználók körében.

A fókusz hiánya hátrányt jelenthet

Azonban a túlzottan gyakori vagy radikális pivot problémákat okozhat. A vállalatoknak meg kell találniuk az egyensúlyt a fókusz hiánya és a túlzottan gyakori vagy drasztikus változások között. Túl sok pivot zavarossá teheti a vállalat irányát és elveszítheti a stabilitást. Ugyanakkor a túlzottan erősen elköteleződött vállalatok esetén pedig lehet, hogy elmulasztják az új lehetőségeket és az innovációt, ami hosszú távon visszafoghatja a növekedést.

A sikerhez türelem kell

A felhasználói visszajelzések és piaci elemzések alapján úgy döntöttek, hogy az üzleti felhasználók megszerzésére fókuszálnak, és olyan szolgáltatást nyújtanak, amely a vállalkozások igényeire válaszol. A pivot során a Ustream vezetése átvizsgálta a vállalat belső struktúráját és a csapattagok készségeit. Azokat a csapattagokat, akik az új iránnyal nem tudtak azonosulni vagy nem voltak relevánsak a változásokhoz, átcsoportosították rosszabb esetben el kellett bocsátaniuk. Ez fájdalmas döntés volt, de elengedhetetlen ahhoz, hogy a Ustream sikeresen navigálhasson a pivot folyamatában. Ez a pivot 1,5 év alatt jött ment végbe a cégen. Időt és erőfeszítést igényelt, hogy meghatározzák az új üzleti modellt, felépítsék az üzleti folyamatokat, fejlesszék a szükséges technológiákat és elnyerjék az üzleti felhasználók bizalmát. Az átmeneti időszakban a Ustream folyamatosan iterált és fejlesztett, figyelve a piaci visszajelzésekre, alkalmazkodva a változó igényekhez.

A Ustream kitartó munkája és elkötelezettsége végül meghozta a várt eredményeket. Az új üzleti modelljük sikeresen vonzotta az üzleti felhasználókat, akik értékelték a reklámmentes és a vállalkozásokra szabott szolgáltatást. Ez a pivot és az új product-market fit repítette tovább a Ustreamet, amely 2016-ban sikeresen exitelt.

A Ustream története tehát egy inspiráló példa arra, hogy a vállalatok hogyan alkalmazkodhatnak a piaci változásokhoz és az ügyféligényekhez. A pivot lehetőséget adott nekik, hogy új utakat járjanak be, megerősítsék pozíciójukat és növekedjenek.

Kulcsfontosságú döntések

A vállalkozások számára a befektetők, tulajdonosi hányadok és az alapítótársak kiválasztása kulcsfontosságú tényezők a siker eléréséhez. Ezek a döntések közvetlen hatással vannak a cég jövőjére és sikerére. Nézzük meg, hogyan lehet sikeresen navigálni ezeken a területeken a pivot folyamatában, és hogyan lehet befektetőkhöz jutni.

Vázoljuk fel a lehetőségeket

Amikor egy vállalkozás eléri a pivot pontot, vagyis új irányt kíván felvenni vagy változtatni üzleti modelljén, gyakran nehézségekbe ütközhet a befektetőkkel való kapcsolattartásban. A befektetők általában csak kívülről látják a céget, és kevés rálátásuk van a belső folyamatokra. Ezért a pivot kezdeményezése körültekintést igényel, és alaposan meg kell tervezni a kommunikációt, hogy meggyőzzük a befektetőket a változtatás szükségességéről. A pivot előtt fontos elfogadni a kudarc lehetőségét és a változtatás szükségességét. A sikeres vállalkozóknak gyakran több kísérletre van szükségük, hogy megtalálják a megfelelő üzleti modellt. A kudarc felismerése és elfogadása az üzlet része, és segít új lehetőségeket felfedezni.

A csapat mindennek az alapja

A pivot folyamatában rendkívül fontos az alapítók és a csapat tagjai közötti összetartás. A változások idején sok kihívás és bizonytalanság lehet jelen, és ezek leküzdéséhez egységet kell képezni. A kommunikáció nyitottsága és az erős csapatmunka segít átvészelni a nehéz időszakot, és megerősíti a cég alapjait.

Fontos lépés megmutatni a befektetőknek a pivot folyamatát és a vele járó előnyöket. A befektetőknek meg kell érteniük a változtatás szükségességét és azzal járó potenciális előnyöket. A kommunikáció során kiemelhetjük az új lehetőségeket, a piaci igényekre való jobb reagálást vagy akár a versenyelőny megszerzését. A befektetők bevonása a folyamatba nagy előnyt jelenthet a cég számára, mivel tapasztalatuk és forrásaik segíthetnek a változás sikeres végrehajtásában.

Az alapítótársak választása egy másik fontos aspektus, amely hozzájárulhat a cég sikeréhez vagy kudarcához. A megfelelő alapítótárs kiválasztása alapos elemzést és kompatibilitást igényel. Fontos megérteni, hogy minden döntésnek megvan a maga ideje, és a vállalkozás fejlődése és növekedése érdekében néha szükség lehet változtatásra, legfőképpen, ha a cég éppen egy pivoton megy keresztül.

A cikk alapjául szolgáló videót az STRT Akadémia Tudástárban találod meg: [Stúdióbeszélgetés] Balogh Petya, Fehér Gyula: Pivot – stratégiaváltás a gyakorlatban

Mielőtt bezárnád...

Ne maradj le híreinkről, tanfolyamainkról, eseményeinkről. Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol kéthetente tájékoztatunk az aktualitásokról.